De lange reis naar Bukittingi

30 april - 2 dagen op reis naar Bukkitinggi
Verslag van Frank


Vandaag gaan we weer op weg. En vroeg ook want me moeten de veerboot naar "het vaste land halen. Dat klinkt vreemd als je al op een eiland zit. Mar dat is dan ook wel het 5e grootste eiland ter wereld. En het Toba-meer is eigenlijk een krater-meer.
6.30 uur zijn we weer op pad. Even een klein uur genieten van de koelte boven op het dek van de veerboot. Aangenaam hoor. De gemiddelde temperatuur is overdag zo'n 30-32 graden. Afhankelijk van de vochtigheid voelt het aan als 42-45 graden. da's toch best warm! gelukkig is het 's ochtends vroeg en na 17.00 uur een stuk dragelijker.

Eenmaal aan de overkant gekomen gaan we op pad. Een lange, lange rit. Eerst Entrostop halen want John is het eerste slachtoffer van de buikloop. Daarna pakken we de Trans Sumatra Road. Al snel komen we langs een standje met allemaal ananassen. Er wordt even gedemonstreerd hoe je die schoonmaakt. Ben bang dat het nog wat tijd en vingers gaat kosten voordat we dat net zo snel kunnen. Maar heerlijk is het wel. En weer door. We stoppen bij een lokale markt. geweldig wat je daar allemaal kunt krijgen. En wat we daar zien maar noooooit daar zouden willen/durven kopen. Zoals ongekoeld vis en vlees.
Maar ook prachtig fruit, kruiden. Nasib koopt wat fruit dat we niet kennen. Later in een koffietentje krijgen we alles te proeven. Het meeste is heerlijk. En weer verder. We komen langs een hot spring. Vanuit de rotsen komt vulkanisch en kokend water. Het ruikt er naar zwavel. En dat alles vlak achter een krottenwijk.

We hebben al wel ontdekt dat zonder een gids het hier moeilijk wordt. Ze schieten kleine straatjes in om vervolgens bij een bezienswaardigheid uit te komen die wij nooit zouden vinden. En zomaar vragen gaat ook niet. Heel weinig mensen hier spreken Engels. En van veel van degene waarvan je denkt dat ze het doen kom je er later achter dat ze heel aardig waren maar geen idee hadden waar je het over had.

De laatste stop is bij een pinda branderij. Wat een zwaar werk. Drie uur lang een mengsel van zand en ongepelde pinda's omroeren die in een ijzeren kom liggen. En die staat dan weer bovenop een laaiend vuur. De temperatuur daar ligt denk ik boven de 50 graden. Respect! En als er nou ergens ambachtelijk gebrande noten op mag staan dan is het hier!

Dit alles speelt zich af in een tijdsbestek van 11 uur. We rijden door prachtige landschappen. Rijstvelden, jungle, langs meren bezaaid met lotusbloemen. Groen, groener, groenst. De gordel van smaragd. Juist ja. Het is allemaal even prachtig. Behalve de weg. Die is op sommige punten gewoon weggeslagen. Door regen spoelt de bodem onder de weg vandaan waarna die gewoon soms 100 meter verzakt. Dat leidt tot punten waar een heel klein smal hobbelig pad achterblijft. Soms "bewaakt" door plaatselijke mensen die aanwijzingen geven hoe te rijden. "Naar links". "Nu naar rechts". En dat alles met een afgrond naast je. Met al dat gehobbel komen we niet snel vooruit. En Hanneke wordt er behoorlijk beroerd van. Maar even "frisse" lucht, braken, een pil en een slaapje doen wonderen en ze voelt zich snel weer beter. Gedurende de middag is het ook weer gaan regenen. Tegen 5 uur komen we aan in Padang Sidempuan. Onze tussenstop op weg naar Bukittinggi. Mooi nieuw hotel. Iedereen is moe van de lange en warme dag dus na het eten snel naar boven. Morgen de rest van de  reis. Weer 10 uur.


0) veer0a) veer0) rijstveld1b) ananas1) ananas1a) ananas8) weg gezakt105) wegwerk10) markt11) markt12) markt13) markt14) markt15) markt16) markt12) lunch13) lunch14) lunch han15) lunch john16) lunch pay19) zwavelbron20) zwavel21) zwavel22) omgeving17) pinda's18) pinda's
106) pinda

Donderdag 1 mei

Na een prima nacht en ontbijt weer de bus in. Het weer is mooi Onderweg wordt er gestopt bij een smid. Die staat ter plekke kapmessen etc te maken en gereedschappen te repareren. Dat deed Geert erg aan zijn vader denken. Die was vroeger ook smid, en kon werkelijk alles maken. Volgende stop een "botanische" tuin. Waarschijnlijk wel voor de toeristen maar erg interessant. We zien kardemon, peper, kaneel, vanille, nootmuskaat, sereh, folie, gember, pinda's, allemaal zoals ze daar groeien. En hoe een aap een kokosnoot uit een boom haalt. Wel aan en touw (sorry Kaat!, hij wilde hem niet verkopen).

Daarna (en dit alles speelt zich af in een tijdsbestek van ca.10 uur) rijden we lange tijd langs een rivier, en stoppen bij iemand die goud zoekt. Met een soort schaal waar hij water door laat lopen. Hij vind ook wat maar of dat allemaal echt is. Verder in de rivier zien we de moderne methode. Een soort vlotje in het water met een waterbaan waar water doorheen gepompt wordt. We rijden door zulke mooie natuur en dorpjes. Op een gegeven moment waren we ergens waar het markt was. Het leek wel de Efteling met de Fata Morgana. Je weet gewoon niet waar je moet kijken. Wat een drukte, mensen, koopwaar, geluid. We komen nog langs een hot spring. Mooi. heel warm water dat uit bronnen borrelt. Maar ik geloof dat wij een grotere attractie zijn dan de hot springs. Overal willen ze met ons op de foto. Mister mister! Hanneke doet een zwaan kleef aan.  Joh wisselt facebook uit. Rond 16.00 uur rijden we de equator over. Het regent al weer even. Jammer voor dit moment maar natuurlijk wat foto's genomen.

Eindelijk In Bukittinggi aangekomen valt het hotel wat tegen. We laten 1 kamer omruilen (echt goor) en alleen in de lobby internet. Nou ja internet. Wel ontvangst maar nauwelijks data transfer. We kunnen dus niks uploaden. Die avond valt het 2e slachtoffer van de buikinfectie. Geert. Die werd ineens heel misselijk en direct daarna aan de dunne. John is weer aan de beterende hand. We gaan vroeg naar bed.

3) smid4) smid6) smid23) tuin24) tuin25) tuin26) tuin27) tuin aap
30) tuin31) tuin32) omgeving102) afwas32a) was33) was104) omgeving34) goud35) goud36) goud38) hanneke geert38) john37) kind37a) kind7) omgeving107) markt39( bron39a) bron41) john facebook40) bron420 equator43) equator
44) equator
45) equator46) omgeving


Vrijdag 2 mei

Geert heeft pillen en het gaat redelijk. Na het ontbijt gaan we naar een uitzichtpunt over de vulkaan Singala en de grand canyon van Indonesie, Ngarai Sianok. Het weer is goed. Daarna door naar de tunnels die de Japanners tussen '42 en '45 hebben gebouwd onder de stad om zichzelf te kunnen verdedigen. Ze waren toen de bezetters van Indonesie.
Vervolgens naar Kota Gadang, een koloniale stad waarnaast een aantal mooie Minang Kabau gebouwen (speciale streek architectuur met prachtige bogen) ook veel zilversmeden zitten. Willy: steen is binnen! :-) Na een stop om wat te drinken gaan we door naar de Road of 44 turns, die naar het blauwe meer leidt:  Maninjau. Dat duurde even want midden op de dag besloot men van 1 bocht het asfat te verwijderen en opnieuw te storten. Na 1 uur mocht alles weer over dat nieuwe afvalt heen. Benieuwd hoe lang dat nieuw ook nieuw blijft.
Daar aan het meer gegeten maar dat duurde even. Wat wel weer fijn was was dat ze daar in het kleine restaurant wel prima wifi hadden maar in ons "luxe" hotel, ho maar! Ondertussen begon het weer te hozen! Dat is zo'n beetje iedere dag wel aan de orde. We beginnen mooi, daarna betrekt het tegen of iets na de middag meestal. Het wordt dan benauwd. Soms krijgen we daarna een stortbui, meestal echter wat regen. Het koelt wel even lekker af. Een enkele dag gebeurt er niets.
Na de lunch terug richting stad voor een bezichtig van fort de Kock. Valt een beetje tegen hoor. Lijkt nu naast wat overwoekerde muren meer op een dierentuin/speeltuin. Met hele zielige olifanten. Van daar uit naar een markt. We moeten weer een aantal keer met mensen op de foto. Hmmmm. Zou er als beroemdheid ook wel snel klaar mee zijn. Nog wat bananen gekocht en op naar het hotel. Genoeg voor vandaag. Straks nog even eten en dan gaan we morgen verder naar de Hinau vallei.

50) vulkaan51) vulkaan canyon52) tunnels53) tunnels54) tunnels55) Minang Kabau56) Minang Kabau57) Minang Kabau58) moskee59) bloemen60) rijstveld61) lake minanjau
62) 44 turns63) lake minanjau64) selamat
65) meer101) meer66) meer67) Minang Kabau68) fort de Kock69) fort de Kock100) olifant70) paard71) paard108) beroemd72) toren73) paard74) hotel


Naar het volgende verslag

Reageren?
Mail ons