Yogjakarta

Dinsdag 13 mei - Het paleis van de Sultan, de Prambanan tempel en de opsplitsing
Verslag van Frank

Na het ontbijt gaan we op pad naar het Paleis van de Sultan In Yogjakarta. Hij woont er nog steeds, we kunnen alleen het opengestelde gedeelte bezoeken. Het moet onder begeleiding van een gids, die ons wordt toegewezen. Helaas een heel klein Indonesisch vrouwtje van 82 jaar, dat vond dat ze Nederlands sprak (duh), nauwelijks vooruit kon komen en het liefst plaatjes liet zijn. Trappen op? We werden gesommeerd haar te helpen. En ja, ze wilde echt doorgaan tot ze honderd was. Hehehehehe. Daar hadden we dus niet veel aan maar het paleis op zich was mooi. Er we werden getrakteerd op een prachtige muziekuitvoering. Bij het verlaten van het paleis kwamen we toevallig bij de uitbetaling van de werknemers van de Sultan terecht. Dat gebeurt eens per 2 maanden. Iedereen komt opdraven om zijn loon op te halen. Mooi om naar te kijken, sommigen in hun beste outfit (denk ik dan).

Daarna lunchen in het hotel. Daar vertelde John dat hij echt beroerd was en 's middags niet meer mee wilde. Misselijk, last van zijn darmen. We hebben bij het hotel een dokter geregeld. John stond erop dat wij ons bezoek aan de Prambanan door zouden laten gaan. Hij had een kennis (Ade) geregeld die een aantal jaren in Belgie heeft gewoond, Nederlands spreekt en die die volgende dag (de rustdag) met hem op pad zou. Deze is toen gekomen om John bij te staan tijdens het dokters bezoek.

Wij zijn naar de Prambanan tempel gegaan. Dit is een grote Hindoeistische tempel, die iets later dan de Borobudur gebouwd is. Zeer rijk versierd, in tegenstelling tot de Borobudur. Bij aankomst was er een enorme stortbui. Helaas. Die hield wel op maar het bleef bewolkt en dreigend. Jammer want met zon is het allemaal veel mooier. Maar ondanks het weer is het zo'n indrukwekkend complex. Door een aantal aardbevingen zijn sommige tempels ingestort. Men is nog steeds aan het kijken welke stukken nu in welke stukken passen. Men gebruikte bij het bouwen een mannetje-vrouwtje constructie, echter steeds uniek voor die 2 stenen. Als je dan de stapels stenen/ornmenten ziet die nog over zijn en weet dat er nog ca. 236 tempels hersteld moeten worden, dan snap je dat dat nog wel even gaat duren.

Na het bezoek aan de tempel zelf zijn we daar in de buurt gaan eten. John had namelijk kaartjes besteld voor een traditionele dans-voorstelling, 's avonds in de openlucht met de verlichte Prambanan tempel op de achtergrond. En dat hij goed geregeld, we zaten front seat in het midden. ZO jammer, dat hij er zelf niet bij was. De voorstelling was prachtig. De bijzondere achtergrond van de echte tempel, de dansstijl waarin met tenen en vingers ook nog zoveel uitdrukt wordt, de kostuums. Werkelijk prachtig. Helaas begon het op tweederde van de voorstelling te bliksemen. Niet veel later begon het te hozen. De vooruitzichten waren niet goed en de voorstelling is afgelast. Helaas. Maar we zijn zo blij dat we nog zoveel gezien hebben.

Terug in het hotel was John alweer heel wat monterder. Hij bleek uitgedroogd. Een aantal flessen speciaal water later, en een kuur om zeker te zijn dat de darmen rustig blijven, voelde hij zich al weer top. Gelukkig maar. Jammer dat hij deze middag gemist heeft maar we hebben morgen een rustdag ingepland. Ideaal om de Prambanan tempel dus alsnog te zien.


030) paleis
031) paleis
033) paleis034) paleis
035) paleis
036) paleis
037) paleis
038) paleis
039) paleis
040) paleis
041) paleis
043) paleis
045) paleis044) paleis044a) paleid
047) paleis
048) paleis
049) paleis
050) paleis
051) paleis
052) paleis
053) paleis
072a) pram070a) pram071a) pram
074a)
076a) pram073a) pram
077a) pram
075a) pram
078) pram
079a) pram
070) pram
072) pram
020a) dans pram
027) dans pram
025) dans pram024) dans pram020) dans pram
021) dans pram


Woensdag 14 mei - Van inhalen en onthouding

Vandaag hadden we een rustdag ingepland. We zijn al een tijdje op pad, van het ene hotel naar het andere, veel indrukken van het land. John wil echter veel zien en had vooraf al met Ade geregeld dat die die dag met hem en Aris op pad zou gaan om meer te zien. Nu was dat een uitstekende kans om alsnog de Prambanan te zien. Hij voelt zich weer ok en Geert en Frank zijn nog een keer meegegaan omdat het weer vandaag een stuk beter was en er misschien beter beeldmateriaal gemaakt kon worden. Hanneke is in het hotel gebleven. Zij onthield zich die dag van activiteiten maar is lekker bij het zwembad gaan lezen.

Dus weer op naar de Prambanan. Indrukwekkend, vind ook John. De kennis van Ade over het complex maakte het nog mooier. Daarna nog even doorgelopen naar een andere tempel op hetzelfde complex waar men bezig was met de voorbereidingen voor het grote Boeddha feest, dat vandaag plaatsvindt. Alles wordt uit de kast gehaald: podia, tenten, matten, versieringen etc. Leuk om te zien.

Vervolgens is Frank bij het hotel afgezet (halve rustdag :-)) en zijn Ade, John en Geert de kampong in gegaan. John voelt zich weer prima. Hij mag alleen voorlopig geen alcohol meer. Eerst even een heerlijke lunch gehad en toen met Ade op stap.

Eerst via de galerie richting de kampong. Deze kampong zou in eerste instantie afgebroken worden en de bewoners moesten elders maar voor onderdak en hun levensbehoeften voorzien. Dit werd opgepikt door een pater die voorzag dat dit niet de oplossing was. Hij bedacht het plan om de kampong op te knappen volgens een logische manier. Vanaf bovenaan mensen bewust maken met omgaan met vuil, aanleggen van sanitair etc. Al slenterend kwamen we van alles tegen, schoenmakers waarvan de 1e het binnenwerk maakte, de buurman ze zool erop plakte en de derde het geheel voorzag van gevlochten leren riempjes. Verderop werden T-shirts voorzien van een print en werden verder in elkaar genaaid. We kwamen langs de rivier nadat we steegjes in en uit gelopen waren. Hier werd volop handel gedreven en etenswaren verkocht. Ade vertelde ons dat je voor ongeveer 50 eurocent voor 1 persoon kon eten (rijst/vlees en groente). Al wandelend en naar binnen kijkend toch grote armoede. 1 Kamer waar een tv stond, een kast en een hoop zooi. Kinderen die speelden langs de rivierbedding met vliegers of een partijtje voetbalden. Gezien de dreigende weeromslag op zoek naar vervoer naar het hotel, met paard en wagen dus. Indrukwekkende middag al met al.

101) pram
102) pram
103) pram


3 voorbeelden van ornamenten

1) Origineel
104) pram

2) gedeeltelijk origineel. Vorm verder aangevuld, echter geen kopie
105) pram

3) origineel is er niet meer. Alleen de vorm wordt aangegeven, geen kopie.
106) pram
107) pram
108) pram
109) pram
110) pram
111) pram
112) pram114) pram115) pram
117) pram
118) pram
119) pram
120) pram121) pram
122) kampong123) kampong
125) kampong
126) kampong

Morgen gaan we weer op pad. Op naar de Bromo vulkaan.

Naar het volgende verslag


Reageren?
Mail ons